بیشتر بشناسیم
از روز مهر تا روز ورهرام از ماه تیر یعنی ۱۳ تا ۱۷ تیر ماه، همه ساله زرتشتیان با برپایی آیینهای دینی و سنتی در این زیارتگاه گرد هم میآیند
موقعیت مركزی این ناحیه نسبت به مرز های تاریخی غربی (بین النهرین)، شمالی (ماوراءالنهر و اران) و شرقی (سیستان) و نیز جدا افتادگی نسبی این قسمت از سایر نواحی به دلیل محاصره شدن در میان بیابانها و كویرها میتوانستند عواملی در تبدیل موضعی و موقتی بعضی نقاط با امكانات طبیعی مناسب به ایستگاههای مهاجرتی و یا پناهگاههای اضطراری باشند .
نقشهایی كه امروزه این مكانها به عهده دارند، عبارتند از:
◊ مكان گردهمایی زرتشتیان به طور سالیانه و منظم
◊ مكان نیایش و دعا
◊ مكان یادآوری گذشتگان
◊ مكانی برای نزدیكی و یكی شدن با طبیعت
◊ مكانی برای انجام مراسم شادمانی دسته جمعی
گویی این جمعیتی كه در دامن یك كوه یا در پهنه یك دشت و دور هم جمع میشوند و توامان به نیایش و پایكوبی مشغول میگردند، میخواهند بقا و استواری خویش را در كنار ارزشمندترین دادههای طبیعت در نواحی بیابانی و كم آب، یعنی سایه كوه و چشمه آب جشن بگیرند. در واقع گرد آمدن همگانی مردمانی كه ریشه باستانی دارند در كنار این چشمه ها كه منبع زندگی در بیابان بی آب محسوب میشوند و به یاد آوردن نیاكان در ضمن قصهها و مثلها و نیز شادی و شادكامی هر چند كوتاه مدت در طی چند روز و شب زیارت، به خودی خود موضوعی قابل ستایش و احترام است؛
عقدا دروازه کویر ایران ، یکی از شهرهای شمال غربی استان یزد می باشد. در کتاب پرستشگاه زرتشتیان در مورد عقدا آمده است « نام آن ده گبران بوده و روستای قدیمی روزگار باستان است. »
خرابه آتشکده (مهربانو) در اطراف آن موجود است و چون بین زرتشتیان و جدید الاسلامها دعوا و جدال بوده ، خواجه نصیر الدین طوسی وزیر سلجوقیان ، به گفته پیران قدیم بقیه زرتشتیان را مسلمان می سازد و در یک روز بین دختران زرتشتی و پسران مسلمان و بلعکس عقد ازدواج همگانی به عمل می آید.لذا از آن روز ده گبران به عقدگاه (محل عقد) تغییر نام می یابد.
چجوری بریم
زیارتگاه «بانوی پارس» یا «پیربانو» در ۱۲۰ کیلومتری شمال غربی شهر یزد،۵۴ کیلومتری اردکان، در جنوب عقدا و درون درهای به نام «زرجو»(زرجوع) واقع شده است. روستای زرجوع در مسیر درهای باریک قرار گرفته و کوههای اطراف آن پوشیده از درختان بادام و انجیرکوهی است. بنای اصلی نیایشگاه که در کنار یک رودخانهی فصلی ساخته شده است. زیارتگاه «پارس بانو» که با عناوین «بانوی پارس» یا «پیربانو» هم شناخته میشود منتسب به پارسبانو، دختر یزدگرد سوم و خواهر «شهربانو» است.